Amersfoort

Amersfoort heeft een prachtig historisch centrum. De stad is al meer dan 750 jaar oud; in 1259 kreeg Amersfoort stadsrechten. De twee stadsmuren zijn nog steeds zichtbaar in het stratenpatroon en in monumenten zoals de Kamperbinnenpoort, de Koppelpoort en de Monnikendam. In de hele stad voel je de historie, terwijl de dynamiek van alledag gewoon doorgaat. Een stadswandeling is een aanrader, maar ook winkelen of uitgaan krijgt extra sfeer met de historische charme van de stad.

 

De Onze Lieve Vrouwetoren

Wonderen rond een Mariabeeld leidden tot de bouw van de Onze Lieve Vrouwetoren in 1444. Met ruim 98 meter is het één van de hoogste torens van Nederland. De trots van Amersfoort laat graag van zich horen met haar honderd klokken en is vanuit alle hoeken van Amersfoort te zien. De toren staat precies op het kadastrale middelenpunt van Nederland, op het Lieve Vrouwekerkhof. Kijk voor meer info over de trots van Amersfoort op www.onzelievevrouwetoren.nl.

Het Lieve Vrouweplein

Het Lieve Vrouweplein is gevestigd aan de voet van de Onze Lieve Vrouwetoren. Het plein ligt in het hart van de Amersfoortse binnenstad en ademt historie. De contouren van de voormalige kapel zie je terug in de straatstenen. Op het plein kun je goed vertoeven op de terrasjes, heerlijk dineren bij de aan het plein gelegen restaurants of genieten van het uitgebreide culturele aanbod van theater De Lieve Vrouw. Ook vertrekken er diverse toeristische activiteiten vanaf het plein. Meer informatie vind je op www.lievevrouweplein.nl.

Waterstad

Amersfoort is een echte waterstad die haar oorsprong en naam dankt aan de rivier de Eem (vroeger: Amer). De grachten geven de stad een knusse sfeer. In een paar minuten loop je van het centrum via de Koppelpoort naar de Eemhaven: een gezellige plezierhaven met een gevarieerd horeca-aanbod. Aan het water  is het goed lunchen, borrelen of dineren…

Gilde Amersfoort

Een gids van Gilde Amersfoort maakt van een stadswandeling een beleving! De gidsen van Gilde Amersfoort vertellen al 25 jaar historische verhalen, legenden en ook sappige anekdotes. Zij wijzen op details, die meestal over het hoofd gezien worden en vertellen bijzonderheden die u nergens anders leest of hoort. Bovendien, zij beantwoorden uw vragen!

Beleef Amersfoort met een gids! Zoveel leuker dan met een papieren brochure!
Gilde Amersfoort is gespecialiseerd in rondleiden door het historische centrum en door nieuwe stadswijken. Beklim de OLV-toren en bezoek monumenten met onze goed opgeleide en ervaren gidsen. En, alléén met ónze gidsen kunt u ook de Koppelpoort in! Loop ook in de tredmolens en ervaar zelf wat een raddraaier is…

Amersfoortse Gidsen

Ook de enthousiaste ‘Amersfoortse Gidsen’ leiden je graag rond door de stad. Er zijn populaire thema’s, zoals een bierwandeling of schilderswandeling, maar je kun de wandeling ook helemaal op je eigen wensen afstemmen. Om de gebieden buiten de binnenstad te verkennen nemen de gidsen je graag mee op een fietstocht.

Gidsen van Lud’Arte

Wil je alles weten over de bijzondere Architectuur en het Industrieel Erfgoed in Amersfoort? Laat je rondleiden door de gidsen van Lud’Arte. Ze nemen je mee in de gebouwen en geven een exclusieve inkijk in de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Eemhuis en de Wagenwerkplaats in Amersfoort. Daarnaast verzorgt Lud’Arte rondleidingen door het Oliemolenkwartier, het Gildekwartier en Kattenbroek. Arrangementen zijn mogelijk waarbij je meerdere locaties bezoekt.

Archeologisch Centrum

Langegracht nr. 11

Ook onder de oppervlakte herbergt Amersfoort nog vele geheimen. Iedereen die meer wil weten over archeologische opgravingen in en om Amersfoort, kan elke woensdagmiddag van 14.00-16.30 uur terecht in het Archeologisch Centrum aan de Langegracht no. 11. Naast een expositie van voorwerpen uit de Amersfoortse bodem kun je kijken naar restauratie- en conservatiewerkzaamheden. Je mag ook vragen stellen over je eigen archeologische vondsten.

Stadswandelingen VVV

De VVV biedt verschillende stadswandelingen aan die je zelfstandig kunt doen. Bijvoorbeeld de stadswandeling Amersfoort of de speurtocht ‘Kaatje en Hannes’ voor kinderen vanaf 8 jaar.