Getalllen en andere zaken

Centrale ligging.
Amersfoort ligt in het hart van Nederland op een knooppunt van snelwegen en spoorwegen. • Kadastraal middelpunt van Nederland en grondslag voor geografische aanduidingen en bestanden.

Bevolking
Sinds 1980 de status ‘groeistad’ en de taakstelling om 15.000 nieuwe woningen te realiseren. Amersfoort heeft ruim 150.000 inwoners en wil tot 2016 doorgroeien naar 160.000 inwoners. De nieuwbouwwijk Vathorst moet met 11.000 woningen aan deze groei bijdragen. De unieke architectuur door Ashok Bhalotra in de woonwijk Kattenbroek trekt wereldwijd bezoekers aan.

Historie
De monumentale binnenstad is sinds 1984 een nationaal beschermd stadsgezicht. De Koppelpoort uit 1400 is uniek, omdat het een gecombineerde land- en waterpoort is. In de middeleeuwse bloeitijd was Amersfoort een van de populairste bedevaartsoorden en een belangrijke bierstad. Het oudste café In den Grooten Slock bestaat nog steeds, het pand dateert uit de 16e eeuw. In Amersfoort is nog een authentieke mannenzaal, die uniek is in Europa. Beroemde Amersfoorters en iconen. Onze Lieve Vrouwetoren; op twee na hoogste kerktoren van Nederland. De Kei van Amersfoort. Amersfoorters worden ook wel Keientrekkers genoemd. Armando; bekende Nederlandse kunstenaar met een eigen museum in Amersfoort. Nederlandse kunstschilder en kunsttheoreticus Pieter Cornelis Mondriaan. • Nederlands staatsman Johan van Oldenbarnevelt (1547 - 1619).

Toerisme
Jaarlijks circa 1.200.000 toeristische bezoekers van buiten de stad. Uitstekende uitvalsbasis voor de omringende natuurlandschappen: de Utrechtse Heuvelrug, de Gelderse Vallei, de Eempolders en de Veluwe. Rijk aan parken en groengebieden in en om de stad, goed voor benoeming tot Groenste Stad van Europa in 2007. Dierenpark Amersfoort is een van Nederlands bekendste attracties. Sk8Park Amersfoort is het grootste outdoor skatepark van Europa.