Spoffin

Spannend circustheater, vurige dans, absurd theater en onvervalst straatspektakel! Spoffin is theatraal avontuur van de bovenste plank; eigentijds en eigenzinnig.

Eindelijk heeft hij het voor elkaar: Burnt Out Punks komt naar Amersfoort. Dit met benzine overgoten vuurcircus stond al geruime tijd op het verlanglijstje van Spoffin’s artistiek leider Alfred Konijnenbelt. De Zweedse groep verzorgt de openingsvoorstelling van Spoffin 2015 op vrijdagavond 28 augustus op de Hof.

Spoffin gebruikt deze zesde editie voornamelijk de drie grotere pleinen in de Amersfoortse binnenstad, ook al zullen dansers, acteurs en andere artiesten het publiek in omliggende straten ongetwijfeld met enige regelmaat verrassen. Het internationale street arts festival werkt dit jaar samen met Scholen in de Kunst en heeft meerdere Amersfoortse groepen op het programma staan.

Vanwege enkele financiële tegenslagen zag het er in eerste instantie naar uit dat Spoffin alleen het weekeind van 29 en 30 augustus kon programmeren. Toch heeft het festival het voor elkaar gekregen een programma samen te stellen dat zeer de moeite waard is en het publiek ook op vrijdagavond op voorstellingen trakteert. Allereerst brengt Bandart Productions uit Hongarije die avond een performance die dans combineert met live gemaakte digitale graffiti. Vervolgens is er de explosieve openingsvoorstelling van Burnt Out Punks.

Het programma zaterdag en zondag biedt 30 verschillende producties van artiesten uit heel Europa en net daar buiten. Van Koeterwaals, TG Thalia en het Amersfoorts Jeugd Orkest uit Amersfoort tot het Nederlandse Arch8 en groepen uit Tsjechië, Frankrijk, Spanje, Rusland, Noorwegen, Hongarije, Zwitserland en Brazilië.

Veel straattheatergroepen houden ervan publiek bij de voorstelling te betrekken, zodat je al snel meer bent dan alleen toeschouwer. Zo kun je de Franse groep Walkwoman tegen het lijf lopen: zeven dansende vrouwen, alleen hoor je de muziek pas als je zelf ook een koptelefoon opzet. Deze groep maakt voorafgaand aan Spoffin gebruik van de dansstudio van Scholen in de Kunst om aan de act te werken. Mr. Pejo’s Wandering Dolls uit Rusland, gespecialiseerd in maskertheater, mysterieuze verhalen en magie speelt de voorstelling Mignone en nodigt je daarnaast ook uit mee te gaan met hun levendige processie door de stad.

De ene groep maakt kabaal, bij een ander is het juist muisstil. De Spaanse Joan Català bewijst met zijn voorstelling Pelat dat stilte net zo spannend kan zijn: dans, theater en circus zonder opsmuk, zijn enige attribuut is een houten paal.

Aan jong talent heeft festival Spoffin ook dit jaar geen gebrek. Cink Cink Cirk bestaat uit recent afgestudeerde circusartiesten uit Tsjechië en het Amersfoorts Jeugd Orkest verzorgt, aangevuld met theateracts, de muzikale afsluiting van het evenement op zondagmiddag.
Dankzij de samenwerking met Scholen in de Kunst kunnen jonge bezoekers voorafgaand aan Spoffin ervaren hoe het is om artiest te zijn, door workshops te volgen bij Spoffin-artiesten.

Nieuwsgierig naar wat Spoffin dit jaar brengt? Het volledige programma vind je op de website.
 

Data

  • 28/08/2015
  • 29/08/2015
  • 30/08/2015